sobota, 12 września 2015

Jabłka Pod Kruszonką

Ostatnio zadawałam retoryczne pytanie skąd blogerki-mamuśki mają czas na pisanie regularnie postów, a tu nie mija dwa dni, a ja już z kolejnym:) Sobotni poranek, przed siódmą nakarmiłam Leę i odłożyłam do łóżeczka, gdzie radośni sobie gaworzy, chłopaki śpią, więc wykorzystuję moment...

Dziś trochę kulinarnie, choć guru w tej dziedzinie to ja nie jestem, ale lubię, próbuję i jeśli coś jest proste i pyszne zapisuję do mojego zeszytu z przepisami i chcę się tym z Wami podzielić. Tak też było z jabłkami pod kruszonką, na które przepis w zeszłym roku znalazłam gdzieś w internecie. Ich pierwsza próba wypieku w jednym naczyniu do zapiekania sprawiła, że owoce średnio apetycznie wyglądały po przełożeniu na talerz. Jednak w tym tygodniu z największą przyjemnością mogłam wykorzystać mój prezent urodzinowy od przyjaciół czyli piękne, miętowe kokilki (dzięki kochani!). Deser wygląda estetycznie i smakuje wyśmienicie! A że ostatnio od znajomej dostałam jabłka z jej sadu, nie pryskane, nie faszerowane chemią to do tego jest zdrowo!



Jabłka pod kruszonką

1 kg jabłek
100 g masła lub dobrej jakości margaryny
140 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
cynamon (wg uznania)

Zimne masło/margarynę pokroić w kostkę i wymieszać z mąką i cukrem, tak aby uzyskać konsystencję grubego piasku. Schować na chwilę do lodówki.
Jabłka obrać, wydrążyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem.
Owoce ułożyć w kokilkach lub naczyniu żaroodpornym.
Wierzch posypać kruszonką.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut, aż wierzch zacznie się rumienić.
Smacznego!

I jeszcze kilka słów od cioci dobrej rady:)
• Można wykorzystać jabłka ze słoika (jeśli macie takie zapasy) uprzednio uprażone lub przerobione na mus.
• Taki ciepły deser świetnie przełamują klasyczne zimne lody np. śmietankowe z bakaliami.

A że sezon jesienny za pasem zapewne w wielu domach królować będą szarlotki, musy i inne jabłkowe kompoty. Co jest u Was hitem w tej kulinarnej kategorii? 

Na zdjęciach:
Słoiki Pepco
Kokilki Aldi
Kubek Mrs Home&You

1 komentarz:

  1. Najsmaczniejszy deser jesienno-zimowy!! Uwielbiam od lat i zawsze wracam do tego przepisu :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Miłego dnia!
Thank You for Your comment. Have a nice day!